JABOLČNI KIS
0.7 L
Šifra izdelka: 000070
Naravni jabolčni kis
IZBERITE PAKIRANJE:
IZBERITE KOLIČINO:
JABOLČNI KIS
Sestavine: jabolčni kis
Kislost: min. 5%
Kis je za soljo druga najpomembnejša začimba, saj je uporabnost kisa neizmerno široka.
Navkljub tehnologiji je postopek pridelave kisa danes v osnovi takšen, kot je bil pred tisočletji. Jabolčni kis izdelujemo izključno po tradicionalnem naravnem postopku, ki se začne s skrbno odbiro zrelih in kvalitetnih jabolk slovenskih pridelovalcev. Po mletju in stiskanju jabolk pridobimo jabolčni sok. Sok pustimo, da poteče alkoholna fermentacija in nastane jabolčno vino. Jabolčno vino pa ponovno fermentira v jabolčni kis, ki postopoma dozori in pridobi značilen okus in aromo.
Jabolčni kis vsebuje ocetno kislino, ki je značilna in daje specifičen kisel okus. Naravni kis vsebuje tudi ekstraktne snovi in vse tiste snovi, ki nastanejo med dozorevanjem in staranjem. Prav zato ima ugodne vplive na telo, glede na surovino, iz katere je kis pridelan, pa tudi zdravilne učinke.
Jabolčni kis je svojim bolnikom predpisoval kot zdravilo že Hipokrat v 5. stoletju pr. n. št.. Prav tako ga je uporabljal za čiščenje ran. Jabolčni kis je že od nekdaj del domače lekarne.
Današnje raziskave kažejo, da jabolčni kis koristi sladkornim bolnikom, pomaga pri zniževanju telesne teže in ima tudi antibakterijski učinek v prebavnem traktu.
S strani uporabnosti bi lahko rekli, da je vsestranski.
Nasveti za uporabo:
Z vidika uporanosti, bi lahko rekli, da je jabolčni kis univerzalno živilo. Že stoletja se uporablja za poživitev, vitalnost in zdravje.
♥ Kis je v naši kulinariki največkrat osnova za solatne polivke. Dodamo mu olivno olje, majhno žličko medu, žličko gorčice, česen, poper in sol. Vse to dobro premešamo ali pretresemo in prelijemo po solati. Polivki lahko dodate tudi malo pomarančnega soka.
♥ Jabolčni kis telesu povrne bazičnost, zato nutricionisti priporočajo poseben napitek iz jabolčnega kisa. Kozarcu mlačne vode dodajte dve žlici jabolčnega kisa. Napitek lahko obogatite z medom in spijete na tešče. Paziti morate, da jabolčni kis vedno uživate razredčenega.
♥ Z jabolčnim kisom lahko tudi inhaliramo, si z njim speremo lase, ga uporabimo za masažo ali kot tonik za obraz.
Opombe:
Hranite v suhem prostoru, pri sobni temperaturi, zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo.
Uporabno najmanj do konca datuma, odtisnjenega na pokrovčku steklenice.
Hranilna vrednost:
Hranilna vrednost na 100 ml: | |
Energijska vrednost | 76 kJ / 18 kcal |
Maščobe | 0 g |
od tega nasičene maščobe | 0 g |
Ogljikovi hidrati | 0,5 g |
od tega sladkorji | 0,2 g |
Beljakovine | 0 g |
Sol | 0,004 g |