Filter
Jabolčni kisi
Vsi izdelki v kategoriji
Jabolčni kisi
Večino jabolčnega soka napolnimo v steklenice, nekaj pa ga pustimo v cisternah in namenimo predelavi v jabolčni kis. Za proizvodnjo jabolčnega kisa imamo v podjetju poseben prostor imenovan kisarna. V kisarni potekajo naravni procesi s pomočjo mikroorganizmov.
Najprej nam na pomoč priskočijo naravno prisotne kvasovke, ki sladkor v soku pretvorijo v alkohol in naredijo jabolčno vino. Kvasovkam potem pristopijo na pomoč ocetnokislinske bakterije, ki alkohol pretvorijo v naravno kislino, ki je značilna za jabolčni kis. Kis nekaj časa pustimo v sodih, da se delci usedejo in kis dozori. Ker je kis pridelan po naravnem postopku, je v njem lahko prisotna kisova matica. Če jo najdete v steklenici, jo preprosto odstranite. Njena prisotnost ne pomeni, da je kis pokvarjen. Njena prisotnost je mogoča le, če je kis narejen po naravnem postopku brez umetnih kislin.
Jabolčni kis je bil – v nasprotju z drugimi vrstami kisov – že od nekdaj uporabljan predvsem v zdravstvene namene. V obliki zdravilnega tonika ga je uporabljal že Hipokrat, njegove pozitivne učinke na zdravje pa so poznali tudi stari Egipčani